Titel: En björnhistoria

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Det är ju åtskilliga år sedan, men inte så värst många heller. Lappen "Stor - Pålle" fick ovanför Värgarbygget se en björn, som låg och åt en ren, som han rivit. Lappen hade ingen bössa, varför han sprang ner i gården till Per Ersson och fick honom att ta bössan och bli med. Björnen var kvar. Då Per Ersson drog upp hanen på bössan, sprang fjädern av! Men lappen var snälltänkt. Han tog bössan, lade sig på en sten och siktade. Då han hade klart fick Per Ersson dra eld på en tändsticka och tända på krutet i cylindern. Skottet gick och björnen blev liggande död på fläcken!